Dah hampir setahun wa tak gi menggewang... macam berkarat je mata kail tu..
entah kenapa tetiba aje teringat nak try balik. Wa pun rembat joran, gosok-gosok n jampi-jampi sikit, pastu beli umpan. Jam 11.00 pagi, bawa air masak sikit, rembat motor kapcai and jadi bangau le.....
lepas satu setengah jam alhamdulillah rejeki betul... naik 11 ekor ikan haruan. macam tak percaya aje.. Rejeki Allah bagi..Amin
sesiapa yang terdesak nak ikan haruan untuk buat ubat... operation ke , bersalin ke, boleh je
harga toksah risau... gerenti lebih murah dari kat paso.
sedikit maklumat pasai haruan ( kutok )
Haruan adalah salah satu ikan air tawar yang dijadikan makanan di kebanyakan tempat di Asia Tenggara. Adalah dipercayai bahawa haruan berkhasiat menyembuhkan luka-luka terutama selepas pembedahan dan bersalin. Kajian telah dilakukan di Jabatan Sains Bio Perubatan, Universiti Pertanian Malaysia, Serdang, Selangor menunjukkan bahawa kesan antinociceptive yang dihasilkan dari daging dan lendir ikan haruan mengalakkan aktiviti komponen antinociceptive yang lain bagi mempercepatkan pernyembuhan (rujuk : Journal of Ethopharmacology, July 1997; 57 (2):125-130; August 1999; 66(2):161-166). Krim yang dihasilkan daripada tisu daging haruan juga mengandungi asid arachinodic yang tinggi, asid amino yang penting dan asid lemak tidak tepu yang menggalakan sintesis gentian collagen untul menyembuhkan luka , sama seperti Centrimide iaitu bahan antiseptik yang berasaskan ammonium. (Baie and Sheikh, 2000)
APA ADA KAT SG LANG
SEJARAH
zaman dolu-dolu ada banyak jenis burung helang kot....
UMUM
- Kematian
- Betul ke
- Berhati-hati
- Banyakkan sedekah...
- Tawaran Hebat
- Kreatif...
- Yok Kejobos
- Selamat hari Guru
- Ego memang...
- Si Helang
- Warong Ibu
- Ibu oh Ibu
- Mentaati Ibubapa
- Doa untuk anak-anak..
- anak-anak...
- Ngomong Jowo
- Pisang oh Pisang
- Yang selalu naik
- Harta Pusaka
- Be Nice
- Bersalam
- Be SMART
- Yakin Diri
YANG MENCUIT HATI..
MASALAH ORANG KAMPONG
Followers
About
Apr 10, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment